Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Wielka Wyspa
Biskupin na słodko

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Jest jedno takie miejsce, które przyciąga smakoszy nie tylko z Wielkiej Wyspy, ale z całego Wrocławia.... To Piekarnia i Cukiernia Biskupin przy ul. Olszewskiego 77.
Biskupin na słodko
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Biskupin na słodko
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Biskupin na słodko
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Biskupin na słodko
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Ta rodzinna firma prowadzona jest przez Witolda Machalskiego, Waldemara i Martę Tomskich oraz Dariusza i Alicję Machalskich. To właśnie oni są sprawcami kilku dodatkowych kilogramów u mieszkańców Biskupina.

W budynku przy Olszewskiego, wcześniejszej Wilhelmshafener Strasse, który został wybudowany już w latach trzydziestych ubiegłego wieku, od zawsze mieściła się cukiernia. Przed wojną Bäckerei, Konditorei und Cafe czyli piekarnia, cukiernia i kawiarnia, była prowadzona przez Marthę i Emila Rudolphów. Zdjęcia z tego okresu można zobaczyć w dzisiejszej Cukierni Biskupin, gdzie oprawione w ramki, zdobią ścianę. Przedstawiają one między innymi dawnych pracowników w białych fartuchach piekarskich, stare maszyny oraz piękną kasę fiskalną. Odnajdziemy tu fotografie budynku z zewnątrz oraz wnętrze z bardzo stylowymi krzesłami. Obecnie również można tu na chwilę przysiąść, by delektować się nie tylko słodkościami, ale i atmosferą tego niezwykłego miejsca.

W latach powojennych lokal nie zmienił swojego przeznaczenia, nawet przez krótki czas był filią większego, wrocławskiego zakładu piekarskiego „Mamut”. Przełomową datą w istnieniu piekarni jest 22 lipca 1991, kiedy po gruntownym remoncie otworzyli ją obecni właściciele. W tym roku obchodzi więc swoje dwudziestolecie działalności pod żółtym szyldem z rogalikiem.

Firma kultywuje rodzinne tradycje: Michalina i Henryk Machalscy, czyli dziadkowie obecnych współwłaścicieli, prowadzili swoją piekarnią pod Lwowem. Natomiast Władysław Tomski, dziadek jednego ze współwłaścicieli, był piekarzem w Gryfowie Śląskim.

- Przedwojenne, rodzinne przepisy wciąż nie wyszły z użycia – powiedziała nam pani Marta Tomska – jest ich kilka, m.in. ten na piernik zimowy, który przekazała nam mama, a piekła go jeszcze nasza babcia.

Każdego dnia drzwi przy ul. Olszewskiego 77 się nie zamykają, a ekspedientki nie mają chwili wytchnienia. Co najbardziej lubią klienci? Poza pysznymi pączkami z marmoladą różaną, po które w Tłusty Czwartek trzeba stać w kolejce długie godziny, rozchwytywane są bułeczki duńskie, francuskie rogaliki, drożdżówki z budyniem i jagodami, a także bajecznie kolorowe tarty. Chleb żytni ponoć nie ma sobie równych!

- To zdecydowanie najlepsza piekarnia w całym Wrocławiu - powiedziała nam klientka, wychodząc z torbą pełną słodkości. Jej zdanie zdecydowanie podzielają okoliczny mieszkańcy.

Dziś Piekarnia Biskupin posiada kilka oddziałów i stoisk firmowych w całym Wrocławiu m.in. przy ul. Litewskiej czy w centrum handlowym Gaj. Firma posiada również zakład produkcyjny w Łanach pod Wrocławiem.

Pod koniec wakacji, 28 sierpnia 2011r., w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu, odbędzie się po raz dziesiąty Wrocławskie Święto Mąki, gdzie będzie można skosztować pysznych wypieków Piekarni i Cukierni Biskupin.


Zuzanna Gunia



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl