Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Wielka Wyspa
Podpiwek w starych flaszkach

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W pobliżu kładki Zwierzynieckiej znaleźliśmy skrzynkę z podpiwkiem - domowej roboty napojem z chleba. Nie wiadomo, do kogo należał specyfik, bo w pobliżu nie było sprzedawcy. Ciekawostką były, niektóre flaszki używane w latach 60-70.
Podpiwek w starych flaszkach
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Podpiwek w starych flaszkach
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Podpiwek w starych flaszkach
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Podpiwek w starych flaszkach
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Picie podpiwku stało się bardzo modne w latach 70. Zastępował on piwo, które podczas upałów stawało się towarem deficytowym. Gotową miksturę do produkcji podpiwka sprzedawano w sklepach spożywczych. Napój był mocno gazowany i w smaku przypominał piwo. Warunkiem powstania jest fermentacja w szczelnie zamkniętych naczyniach.

- Domowy sposób produkcji był dosyć niebezpieczny. W zakorkowanych butelkach odbywała się fermentacja i flaszki często rozrywał dwutlenek węgla. Zdarzało się, że ludziom w domach wybuchały kilkunastolitrowe baniaki i podpiwek zalewał mieszkanie - opowiada Janusz Berezowski, wrocławianin, który produkował specyfik.

W Europie jest wiele podobnych napojów ze śladowymi ilościami alkoholu (od 07 do 2,2 procenta). Jednym z nich jest tzw. kwas chlebowy, którego w dziesiątym wieku wynaleźli Słowianie. Napój jest szczególnie popularny na Ukrainie. Powstaje w wyniku kwaśnej fermentacji chleba z dodatkiem cukru. Czasami dodaje się owoców lub drożdży przyprawionych ziołami.

- Zwykłe piwo jasne produkuje się ze słodu. Browary nie mają gotowych mikstur. W niektórych waży się piwo ciemne z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu. Dziś wraca moda na picie napojów piwnych. Powstają też niewielkie, domowe browary - mówi Szczepan Bałamut, mistrz produkcji w nieczynnym browarze w Sobótce Górce.

W Polsce podpiwek produkuje 5 browarów. Receptura jest tajemnicą handlową. Dawniej produkowano go z chleba lub palonej kawy zbożowej z dodatkiem suszonego chmielu, drożdży, wody i cukru. W sklepach można też kupić gotową mieszankę ziół do samodzielnego przygotowania napoju.


Jacek Bomersbach



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl