Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Nowy gatunek w ZOO Wrocław - kotek rudy z Cejlonu – najmniejszy kot świata

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Nowy gatunek dzikiego kota zawitał we wrocławskim zoo. Dwa kotki rude przyjechały z zoo w Ostrawie i zamieszkały w wolierze przy pawilonie Terai. Jeszcze są nieśmiałe, ale z dnia na dzień coraz chętniej pokazują się na wybiegu. Opiekunowie szukają dla nich imion.
Nowy gatunek w ZOO Wrocław - kotek rudy z Cejlonu – najmniejszy kot świata

Nowy gatunek w ZOO Wrocław - kotek rudy z Cejlonu – najmniejszy kot świata
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Najmniejszy dziki kot świata

Kotek rudy, na pierwszy rzut oka, może przypominać naszego dachowca, ale to powierzchowne podobieństwo. Przede wszystkim jest to najmniejszy gatunek dzikiego kota na świecie – jest o połowę mniejszy od kota domowego i osiąga masę do 1,6 kg. Poza tym ma bardzo charakterystyczne umaszczenie, które niestety cenione jest przez kłusowników. Jego sierść jest krótka i miękka, górne partie ciała są szaro-brązowe, w różnym stopniu rdzawe i naznaczone rdzawo brązowymi plamami. Na łapach i klatce piersiowej znajdują się poziome paski, zaś brzuch i wewnętrzne boki nóg oraz policzki i podbródek są białe. U tego gatunku wyróżniają się również oczy - dość duże w stosunku do głowy z tęczówkami w kolorze od szarobrązowego do bursztynowego.

Mało poznany gatunek z Cejlonu

Nowi mieszkańcy wrocławskiego zoo to podgatunek pochodzący ze Sri Lanki. Pierwotnie zamieszkiwał lasy deszczowe, ale na skutek zmian środowiskowych – głównie wylesiania, koty te przystosowały się do życia w sąsiedztwie człowieka. Świadczy o tym fakt, że samice z kociętami zostały znalezione na plantacji herbaty.

W zasadzie niewiele wiadomo o życiu tych kotów, chociaż uważa się, że prowadzą nocny tryb życia. Wiadomo, że znakomicie się wspinają i prawdopodobnie polują zarówno na drzewach, jak i na ziemi. Mają reputację szczególnie zaciekłych myśliwych polujących na dużą zdobycz, ale ich dieta składa się głównie z małych zwierząt – ssaków, ptaków i płazów. Wydaje się, że chętnie sięgają również po owady, bo zaobserwowano je w pobliżu termitier, zwłaszcza po ulewnym deszczu, żerujące na skrzydlatych termitach. Podejrzewa się, że uzupełniają dietę owocami, ale nie udało się tego jeszcze potwierdzić.

- To kolejny gatunek, o którym niewiele wiadomo. Prowadzi bardzo skryty tryb życia, więc wciąż się o nim uczymy. Na razie większość informacji opatrzona jest słowem „najprawdopodobniej” i pochodzą z innych ogrodów zoologicznych oraz… z filmu dokumentalnego stacji BBC[1]. Twórcy spędzili dwa lata na Cejlonie obserwując te fascynujące koty. Teraz naszym zadaniem jest obserwować i weryfikować dotychczasowe ustalenia oraz oczywiście, w przyszłości, rozmnażać ten zagrożony gatunek – mówi Radosław Ratajszczak, prezes wrocławskiego zoo.

Imiona potrzebne od zaraz!

Od 31 sierpnia br. kotki rude można obserwować w wolierze zewnętrznej lub na wybiegu wewnętrznym w pawilonie Terai, gdzie mieszkają nosorożce indyjskie. Pracownicy zoo zachęcają do odwiedzin, obserwowania i proponowania imion dla dwóch nowych samców. Na propozycje czekają do 5 września na social mediach ZOO Wrocław.

______________

KOTEK RUDY (łac. Prionailurus rubiginosus phillipsi)

 Długość ciała: 35 - 48 cm

 Długość ogona: 15 - 30 cm

 Wysokość w kłębie: ok. 20 cm

 Masa ciałą: 1 -1.6 kg

 Występowanie: Cejlon (Sri Lanka)

Koty rdzawe konkurują z kotami czarnonogimi (Felis nigripes) i Kodkodem (Leopardus guigna) o tytuł najmniejszego na świecie gatunku dzikiego kota. Dorosły osobnik jest o połowę mniejszy od przeciętnego kota domowego i lżejszy od afrykańskiego „kuzyna”.

Jego sierść jest krótka i miękka, górne partie ciała brązowo-szare, w różnym stopniu rdzawe i naznaczone rdzawo brązowymi plamami. Na nogach i klatce piersiowej znajdują się poziome paski, a brzuch i wewnętrzne boki nóg są białe. Głowa jest krótka, zaokrąglona z dwoma białymi smugami na wewnętrznych krawędziach oczu. Na każdym policzku jest kilka czerwono-brązowych smug, podbródek i policzki są białe. Oczy są dość duże z tęczówkami od szaro-brązowego do bursztynowego. Uszy są krótkie i zaokrąglone, podszyte rdzawoszarym kolorem i mają jasno zabarwione nasadowe plamki uszne. Ich nogi są stosunkowo krótkie, a stopy mają czarne podeszwy. Ogon umiarkowanie długi, bardziej rdzawy niż tułów.

Kotki rude znakomicie wspinają się i prawdopodobnie polują zarówno na drzewach, jak i na ziemi.

Zachowanie rozrodcze tych kotków zaobserwowano w warunkach hodowlanych i jest prawie identyczne jak u kotów domowych. Gody trwają od jednej do pięciu minut i mogą się powtarzać wiele razy dziennie. Po około 67 dniach ciąży w ustronnym legowisku rodzi się miot od jednego do trzech kociąt. Noworodki ważą mniej niż jajko. Kocięta nie mają rdzawych plamek dorosłych, a tęczówki mają jasnoniebieskie. Nic nie wiadomo o ich rozwoju, ale prawdopodobnie jest on podobny do rozwoju kociąt domowych.

Szacuje się, że średnia długość życia kotka rudego wynosi w hodowli 12 lat, choć rekordzista z frankfurckiego zoo dożył 18 roku życia.

Został zaliczony przez IUCN (Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody) do grona gatunków narażonych na wyginięcie. Jest to spowodowane przede wszystkim wycinką lasów pod tereny uprawne. Są też tępione ze względu na szkody, jakie wyrządzają w hodowlach drobiu. Innym zagrożeniem jest kłusownictwo – cenione jest ich niezwykle ubarwione futro. Kolejnym zagrożeniem dla gatunku jest hybrydyzacja - łatwo krzyżują się z kotami domowymi.


zoo



o © 2007 - 2021 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Wtorek 7 grudnia 2021
Imieniny
Agaty, Dalii, Sobiesława

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl
Ogłoszenia nieruchomości